SLIKOPLESKARSTVO Tanja Tasev s.p.

ŠTUKATERSTVO in ZLATENJE

slikopleskarstvo_glava1 slikopleskarstvo_univerza slikopleskarstvo_sodisce slikopleskarstvo_centromerkur
slikopleskarstvo_sodisce
slikopleskarstvo_univerza
slikopleskarstvo_sentromerkur_emporium

O PODJETJU

Podatki o podjetju:
Slikopleskarstvo
Tanja Tasev s.p.
Ribniška ulica 24
1000 Ljubljana

Kontakti:
slikopleskarstvo telefon
tel.: 041/390-022
slikopleskarstvo email
email.:
slikopleskarstvo.tasev@gmail.com

slikopleskarstvo portretPovzetek normativov slikopleskarskih del

CERTIFIKATI

slikopleskarstvo certifikat 1slikopleskarstvo certifikat 2slikopleskarstvo certifikat 3

SLIKOPLESKARSTVO

POSLOVNI ODNOSI

Slikopleskarstvo Tanja Tasev s.p.

Uporabne informacije:

Slikopleskarstvo - Normativi za obračun

Pri merjenju površin slikopleskarskih del, je potrebno vedeti, da se vrata in okna ne odštevajo od skupne površine razen, če presegajo površino 3 m2. Takrat se odbije površina preko 3 m2. Pri odprtinah večjih od 5 m2, pa se pesebej obračunajo robovi okoli dprtin -špalete.
Po normativih se ozki pasovi, niše, špalete, utori, obračunavajo po tekočem metru in se nato z različnimi faktorji pretvorijo v m2.
Mi tega ne delamo (razen če gre za izjemno komplicirane površine) in take površine prištejemo ostali površini po normalni ceni.


Za majhna dela je predviden nek minimum kateri znaša 15m2, kar pomeni, da če se prepleska stena površine 5m2 se dejansko obračuna 15m2, pri nas se v takih primerih delo obračuna pavšalu kater znaša 40 EUR za običajna dela.

V praksi se dogaja, da nekateri  >mojstri<  svojim strankam obračunajo tudi površine katere bi morali odbiti kot npr. razne lesene obloge, ki običajno pokrivajo polovico ali več stene, ožje pasove špalete itd. pa množijo z prevelikimi faktorji in tako dobijo večjo površino za obračun.
Zato je dobro da se stranka o normativih za obračunavanje prej dobro pouči.

Povzetek normativov in obračuna »Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Plesen

Vlaga in plesen sta najpogostejši nadlogi. Do tega pojava pride zaradi prešibke ali nekakovostno izdelane izolacije drugi najpogostejši vzrok za nastanek plesni pa je pomanjkanje zračenja.
Pogosto se zgodi da se zaradi boljše izolacije odločimo za vgradnjo novih oken, katera bistveno bolje tesnijo od prejšnjih starih. Zaradi dobrega tesnjenja v prostorih zastaja topel vlažen zrak, kateri botruje nastajanju stenske plesni. Zato je potrebno pri menjavi oken urediti tudi primerno zračenje ali pa nekajkrat na dan na hitro (5-10 min) dobro prezračiti cel prostor.
Pri takšnem načinu zračenja ne pride do večjih izgub saj težek vlažen zrak zamenja lahek suh pri tem pa se stene ne ohladijo in ponovno zrak segrejejo.
Za odpravo plesni je potrebno stene ustrezno sanirati in jih nato premazati s posebnimi premazi. Obstajajo pa tudi dekorativne plošče katere naredijo dodatno izolacijo in preprečujejo nadaljne nastajanje plesni.

Priporočeno je najprej odpraviti pomanjklivosti katere so botrovale nastanku plesni npr. urediti ustrezno zračenje ali izolacijo ter nato nanašati premaze in pleskati stene, saj le tako lahko dolgotrajno odpravimo plesen.

Potrebno je tudi vedeti da plesen škoduje zdravju in povzroča razne alergije, če vam ni vseeno za zdravje je s sanacijo potrebno pohiteti . Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Faze in potek pleskanja sten

V prvi fazi so pripravljalna dela kamor sodijo: odmikanje pohištva, odstranjevanje slik, stikal ter temeljita zaščita prostora. Ko je vse zaščiteno se v prostor prinese osnovna orodja ter materiale.

V drugi fazi so dela povezana s pripravo podlage. Na stenah je po potrebi potrebno kitanje razpok in luken ter nato brušenje ter glajenje  površin saj ravne in gladke stene olajšajo vzdrževanje in so odpornejše na umazanijo.
Brušenje se izvaja z brusilnimi stroji ki imajo vgrajeno izsesavanje prahu.

V tretji fazi je po potrebi nanos primernega zaščitnega premaza. Uporabljajo se antinikotinski premazi za izoliranje cigaretnega vonja, premazi proti stenski plesni ter grund nanosi če želimo iz temnejših odtenkov preiti na svetlejše da nov odtenek pride bolj do izraza.

V četrti fazi se s čopičem ali manjšim valjčkom naredi prvi nanos barve okoli robov in vogalov sten saj so ti deli najbolj obremenjeni.

V peti fazi pa se običajno izvede 2x ni nanos barve.

V šesti in zadnji fazi pa sledi odstranitev zaščite ter čiščenje in premikanje pohištva ter postavitev slik in montaža stikal.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Pralne barve

Pralne barve so primerne za prostore kjer nastaja veliko prahu in druge umazanije. Uporaba pralnih barv je priporočljiva v hodnikih, delavnicah, kuhinjah in drugih prostorih prehodnega značaja. V bivalnih prostorih pa so bolj primerne disperzijske barve ki dihajo. Na tržišču pa obstajajo tudi barve višjega kakovostnega razreda ki so pralne in parapropustne ter poslidično primerne tudi za bivalne prostore.

Dolgoročno so pralne barve ki dobro prenašajo umazanijo in jih je moč čistiti z vlažno krpo najboljša rešitev.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Kaj je emulzija

Emulzija je tekočina katero namažemo ali našpricamo na porozno steno, da povzroči večjo stabilnost in boljši oprijem novega nanosa barve oz drugega premaza.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Šnajdanje

Šnajdanje pomeni prvi nanos barve s čopičem ali manjšim valčkom okoli robov  in kotov saj so tam površine stene najbolj obremenjene in težje dostopne za pleskanje z normalnimi valjčk.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Dve roki beljenja

Pomeni da so stene prepleskane z dvema slojema barve.

Roka je enota ki slikopleskarju pove koliko slojev barve je bilo nanešenih na steno ali kolikokrat je bila stena prepleskana.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Čas za barvanje fasade

Fasado je potrebno barvati povprečno na 10 let, če gre za barvne premaze slabše kakovosti ali najkasneje po 20 letih.
Zaščitni fasadni premazi ščitijo objekt pred okoljskimi vplivi in le ti z leti izgubljajo svojo funkcijo zaščite, barva pa zbledi.
Ko zaščita prične popuščati  voda prične zatekati v notranjost objekta, stene napade plesen, toplotna izolacija fasade oslabi in posledično se poveča strošek ogrevanja, objekt pa prične propadati.
Sanacija tako poškodovanega objekta je neprimerno dražja od barvanja fasade sz primernim zaščitnim premazom katerega je priporočljivo nanašati na dobro desetletje.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »

Slikopleskarstvo - Barve in premazi za stene

V osnovi poznamo:

Disperzijske (kvaltetnejše in obstojnejše) in poldisperzijske(manj kvalitetne in obstojne) barve ki so namenjene bivalnim prostorom in so parapropustne.

Lateks barve namenjene bolj obremenjenim prehodnim prostorom in so vodoodporne. Lahko se jih čisti z vlažno krpo.

Za notranje prostore se večinoma uporabljajo barve v pastelnih odtenkih, lahko pa tudi v močnejših tonih ali metalik barva.

 Akrilne barve za močnejše odtenke barv delno odporne na vodo.

Anti nikotinski premazi, namenjeni za izoliranje cigaretnega vonja.
Premazi proti stenski plesni.Na vrh - slikopleskarstvo »Na prvo stran - Slikopleskarstvo »